Daca ne reamintim dimensiunile starii de sanatate, vom vedea si vom intelege ca o buna sanatate fizica ajuta si sanatatea mentala si emotionala, prin asigurarea nutrientilor necesari. De asemenea, exista o relatie de interconditionare, daca sanatatea mentala si emotionala sunt perturbate, nu putem spune ca sanatatea fizica este buna.
Exista studii care demonstreaza ca multe dintre bolile care tin de sistemul nervos (anxietatea, panica, depresia, Alzheimer s.a.) au diferiti factori generatori, printre care si carenta anumitor micronutrienti (vitamine, minerale, antioxidanti).
Nu trebuie sa uitam si ca emotiile – aflate sub tutela hipofizei – sunt generate de ganduri – aflate sub tutela hipotalamusului. Hipofiza, “regina glandelor endocrine” se subordoneaza hipotalamusului. Asadar, sanatatea mentala influenteaza si sanatatea emotionala, dar si invers.
Alimentele ne afecteaza starea mentala si emotionala:
Oamenii care au o alimentatie defiicitara, excesiva sau toxica au deseori perioade de depresii, iritabilitate, atacuri nervoase, atacuri de panica. Aceste stari dau manifestari ca: dureri de cap, oboseala, insomnie, iritabilitate, agitatie, plans, stari de nervozitate, ingrijorare excesiva, putere de concentrare scazuta, depresie, uitare, ganduri suicidare, temeri ilogice s.a.
Cu dieta potrivita, ne putem imbunatati capacitatile cognitive cu 20%, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Efectele alimentatiei asupra mintii au fost studiate inca de acum multe mii de ani. In Bhagavad Gita alimentele se clasifica in 3 tipuri:
Pentru construirea si pastrarea unei bune stari de sanatate mentala si emotionala, trebuie sa asiguram o sanatate fizica buna, printr-o atentie sporita la ceea ce mancam:
Grasimile bune sunt esentiale pentru functionarea creierului (uleiul de peste, uleiul de masline, avocado, pasta de susan, ulei de seminte de in s.a.)
Fierul şi vitaminele B au un rol important în funcţionarea creierului. Carnea de vită, ficatul, dar şi toate legumele verzi care conţin fier sunt benefice pentru creier şi ajută la îmbunătăţirea capacităţii de concentrare. De asemenea, alimentele care conţin vitamina B9 (acid folic) şi magneziu sunt esenţiale pentru creier. Printre aceastea se numără: lintea, migdalele, susanul, ouăle, cerealele integrale, spanacul, dar şi orezul brun. Vitamina B12 este şi ea esenţială pentru creier. Se găseşte în peşte, ouă şi carne. Deficienţele mari de vitamina B12 pot duce în timp la boli degenerative (Alzheimer). Ouale, avocado, nucile si oleaginoasele, fructele de padure contribuie la o sanatate mentala si la o sanatate emotionala bune.
Fructele si legumele crude bogate in zaharuri si fibre, carbohidrati de inalta calitate, vitamine si minerale, antioxidanti si enzime asigura energie si sanatate pentru sistemul nervos, sistemul endocrin si pentru sistemul digestiv.
Alimentatia este unul dintre cei mai importanti factori pentru sanatatea noastra.
,,Alimentele sunt ca niste compusi farmaceutici care afecteaza creierul. Dieta, exercitiile si somnul au potentialul de a afecta sanatatea creierului si functiile mentale, asa ca prin alegerea alimetatiei potrivite ne putem stimula activitatea cerebrala si putem intarzia imbatranirea creierului” (Fernando Gómez-Pinilla, profesor la UCLA).